Gambas Pil Pil ~ The Blonde B

2 July 2014

Gambas Pil Pil

Spicy sizzling prawns in LOTS of garlic, olive oil and chillies and mopped up with crusty bread. Gambas cocidos en MUCHO ajo, chile y aceite chisporroteando, con pan para mojar. 

That's why gambas pil pil is one of the staple dishes of Spanish cuisine and my favourite starter EVER. Por eso las gambas pil pil es un plato esencial en la cocina española y mi entrante favorito. 

Very few people make it at home, intimidated by how very fancy and complicated it looks but I'm going to let you in on a secret: it's not!
Poca gente lo cocina en casa, intimidados por su extravagancia y lo ven complicado pero os voy a contar un secreto: no lo es! 

Once you've made it once I will guarantee you you will be whipping it up as a starter at dinner parties as it's a sure-fire way to impress. I've even found an easy way to get all the Spanish ingredients you need if you´re not in Spain!
Cuando lo hayas cocinado una vez verás que lo estarás repitiendo en cada cena porque tus invitados que se quedarán impresionadísimos, te lo garantizo! Además conozco la manera más fácil de obtener los ingredientes españoles si vives fuera de España!



You may find two similar versions of sizzling prawns: gambas pil pil and gambas al alajillo.
Econtrarás dos versiones de gambas similares: gambas pil pil y gambas al alajillo.

For me, gambas al alajillo is very garlicky prawns and gambas pil pil is spicy hot prawns, but I've tasted very similar recipes for both.
Para mí, las gambas al alajillo son gambas con mucho ajo y el pil pil son gambas picantes, pero he comido recetas muy similares para las dos.

I've had so many requests for this recipe, I decided to perfect my own, be kind and share it with you.
He tenido tantas solicitudes para esta receta, decidí perfeccionarlo, ser buena y compartirlo. 

First things first, you're going to need a small ceramic dish, called a cazuela in Spanish, about the size of your open palm. You can find these on Amazon or in any local Spanish market.
Lo primero es comprarte una cazuela pequeña del tamaño de la palma de tu mano. Los encuentras en cualquier mercadillo español o sino en Amazon. 

You'll also need some raw peeled king prawns, butter, olive oil, a big bulb of garlic, white wine, bird's eye dried chillies, spicy paprika, sweet paprika, tomato frito and parsley. Scroll down to the bottom for a round up of everything you need and where to get them from. 
También necesitas langostinos crudos y pelados, mantequilla, aceite de oliva, una bombilla de ajo, vino blanco, cayena guindillas, pimentón dulce, pimentón picante, tomate frito y perejil. Desplazaté hasta el final para ver el resumen de los ingredientes y dónde conseguirlos. 

Take the bulb of garlic and peel all of the cloves. Crush up half of the garlic cloves into a bowl and add 3 tablespoons of butter and stir together to make garlic butter.
Se pela una bombilla entera de ajo. Machacar la otra mitad de los dientes de ajo con una prensa de ajo y mezclar con 3 cucharadas de mantequilla para hacer mantequilla de ajo. 

Thinly slice the other cloves. The key to this recipe is actually garlic and butter, not olive oil. 
Se cortan el resto de los dientes. La clave del Pil Pil es la mantequilla y el ajo, no el aceite. 
Turn on your hob and put the cazuela straight on to the heat. They are made out of ceramic to support the heat. Now add your garlic butter, garlic and drizzle over enough olive oil to cover about an inch of the bottom of your bowl. 
Se pone la cazuela de barro al fuego y se añade la mantequilla de ajo, el ajo y aceite de oliva hasta cubrir el fondo 2cm. 
 Once the butter has melted, add a big splash of white wine and let it boil up nicely so you get a kind of yellow oily soup.
Se añade un salpicón de vino blanco cuando la mantequilla se haya derretido. Se deja cocer hasta formar una mezcla amarilla más bien homogénea.
Once it is sizzling, add some bird's eye chillies and let the oil and butter soak up all of its spiceyness with a couple of stirs. How many chillies you add is up to you, but I like mine spicy!
Cuando esté chisporroteando, se añade unas cuantas cayena guindillas para que el aceite y la mantequilla puedan absorber el aroma picante. La cantidad de cayena que echas depende del gusto propio, pero a mí me gusta picante! 
Now add a big dollop of tomato frito and give it a stir, then add 8-10 raw peeled prawns.
Ahora se añade una gran cucharada (no hace falta medirlo exactamente) de tomate frito y se revuelve. Luego se añade 8-10 langostinos crudos y pelados.
Next goes the spices. A sprinkle of each: Sweet Paprika and Spicy Paprika. 
Ahora las especies. Una pizca de los dos: pimentón dule y pimentón picante. Season with salt and pepper and some dried or fresh chopped up parsley. 
Se aliña con sal y pimienta y se añade un poco de perejil fresco o seco.
Give it a good stir and let it sizzle away until the prawns have gone pink and you end up with a bright red oily mixture.
Se revuelve y se deja hervir hasta que los langostinos se vuelven rosa y se obtiene una mezcla rojiza.
Keep stirring to make sure all the prawns have cooked in the oil. Se remueve para comprobar que todas las gambas se han cocido en el aceite.Once it has reached boiling point, let it sizzle away for a few more minutes. Cuando empieze a chisporrotear, se deja hervir unos minutos más 

Then line a plate with a white napkin, grab your oven gloves and carefully lower your pil pil bowl onto the plate.
Pon una servilleta sobre un plato, ahora coge la cazuela con las manoplas de cocina y con mucho cuidado se pone sobre el plato. 

You should always serve your pil pil sizzling.
Se sirve el pil pil chisporroteando, siempre.
Serve with a spoon and a fork, a big chunk of crusty bread and dig in!
Se sirve con una cuchara, un tenedor y mucho pan y a comer!


Now I know some of the ingredients are a bit tricky to get ahold of if you live outside of Spain, but I found them all on Amazon so you can order your gambas pil pil kit all in one go and have it delivered right to your doorstop. If you are in Spain, just head to your nearest Mercadona. 
Sé que algunos de los ingredientes son díficiles de obtener si vives fuera de España, pero yo los encontré todos en Amazon. Así puedes pedir tu kit de gambas pil pil directo a la puerta de tu casa. Si estás en España, sólo tienes que ir al Mercadona. 

Ingredients:                                                     Ingredientes:

1 big bulb of garlic                                           1 bombilla de ajo
Butter                                                            Mantequilla
Olive Oil                                                        Aceite de Oliva
10-12 Bird's eye dried chillies                              10-12 Cayena Guindilla
8-10 Prawns                                                    8-10 Langostinos
Tomato Frito*                                                  Tomate frito                           
Sweet Paprika                                                 Pimentón dulce
Spicy Paprika                                                  Pimentón picante
Parsley                                                           Perejil
White Wine                                                   Vino blanco

*Tomato frito is NOT the same as tomato pureé or Italian tomato passata, which usually includes basil and other herbs. Tomato frito is a pureed tomato sauce with onion, garlic and sugar with no herbs or spices, and can be enjoyed on it's own. Heinz do a 'Tomato Frito Pasta Sauce' as part of their gluten-free range, available in Tesco and Asda. If not, I've also used Sainsbury's 'Italian passata with onion and garlic' and added a couple of teaspoons of caster sugar to my pil pil dish. You can find proper Spanish Tomate Frito on Amazon.co.uk

Go on give it a try and don't forget to let me know how it works out!
Venga vamos a probarlo! Pero no te olvides de contarme cómo te ha salido!


2 comments:

  1. Patricia Robling4 July 2014 at 15:45

    I could eat it right now...looks amazing.

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  2. Um, I want this and I want this now.

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